Folkbokföring

Folkbokför dig där du bor!

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort.  Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Om du flyttar på grund av studier måste du därför göra en flyttanmälan. 

Att inte folkbokföra sig där man bor är ett folkbokföringsbrott som kan leda till böter eller fängelse. 

Läs mer om folkbokföringsbrott här

Dubbel bosättning

Om du även bor kvar i din tidigare bostad, till exempel en gång i veckan, så kallas det dubbel bosättning. Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Det är Skatteverket som avgör vilken av adresserna du blir folkbokförd på. Att bo en sjundedel av din tid kan innebära att du sover där till exempel ett dygn i veckan eller två dygn varannan vecka.

Det är Skatteverket som avgör vilken av adresserna du blir folkbokförd på. De tar hänsyn till hur din livssituation ser ut, till exempel om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna, var din arbetsplats finns eller var du studerar, storleken och standarden på de olika bostäderna samt hur ofta och hur länge du vistas i de olika bostäderna.

Studera utomlands

Om du tänker studera utomlands mer än ett år ska du göra en flyttanmälan till utlandet hos Skatteverket.

» Läs mer om flyttanmälan om du ska studera utomlands

Anmäla återflytt efter studier

Om du är internationell student som flyttar ifrån Sverige efter avslutade studier är det viktigt att du anmäler det till Skatteverket. Använd då blankett Anmälan – Flyttning till utlandet, SKV 7665.

Om du flyttar inom Sverige efter avslutade studier ska du även anmäla det till Skatteverket. Då använder du blankett Anmälan – Flyttning inom Sverige SKV 7845.

Blanketter

» Anmälan – Flyttning inom Sverige (SKV 7845)

» Anmälan – Flyttning till utlandet (SKV 7665)

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?