Att hitta boende

Kort guide för bostadsjakten

Registrera dig hos bolag med kösystem

De bostadsbolag med störst bostadsbestånd använder sig av köpoäng när en hyresgäst väljs ut. Efter registrering får du ett köpoäng per dag. Ofta måste du logga in på ditt konto regelbundet för att behålla dina köpoäng, i regel 1 gång per halvår. Kom också ihåg att du inte automatiskt får en bostad för att du är registrerad. Du måste vara aktiv och anmäla intresse för lediga bostäder för att få erbjudanden. Samtliga bostadsköer i Linköping och Norrköping är kostnadsfria, så vare sig du just blivit antagen eller funderar på att kanske plugga i Linköping någon gång, ställ dig i kö idag!

Studentbostäder: studentbostader.se (Linköping)

ByggVesta: byggvesta.se (Linköping)

Heimstaden: heimstaden.com (Linköping)

StudentBo: studentbo.se (Norrköping)

Stångåstaden: stangastaden.se (Linköping)

Hyresbostäder: hyresbostader.se (Norrköping)

 

Bostadsgaranti Norrköping

Från och med höstterminen 2023 erbjuder Studentbo i Norrköping bostadsgaranti för nyantagna personer till utbildningar med studieort Norrköping. Bostadsgarantin gäller till höstterminens antagningsomgång och hanteras av Studentbo. Läs mer på deras hemsida.

Villkor för bostadsgaranti:
Studentbo har följande villkor för Bostadsgaranti (kopierat från Studentbos hemsida, 2023-03-15)

För att ta del av vår bostadsgaranti behöver du uppfylla nedanstående kriterier:
·        Du är ny student och är antagen till minst två terminer vid Linköpings universitet Campus Norrköping eller YH i Norrköpings kommun. Antagningsbesked visas vid begäran.
·        Utbildningen ska vara minst på halvfart.
·        Du bor idag med minst 60 minuters pendelavstånd enkel resväg från Norrköpings resecentrum.
·        Du behöver vara aktivt sökande och anmäla intresse på våra tillgängliga studentbostäder efter att du har mottagit ditt antagningsbesked. Sökande efter 31 juli inkluderas ej av bostadsgarantin. Sökande efter detta datum kommer kunna få bostad, men är ej garanterad bostad med inflyttningsdatum senast 1 september.
·        Har du erbjudits en bostad, men har tackat nej, eller inte hör av dig inom angiven svarstid, omfattas du inte längre av bostadsgarantin.
·        Uppfylla Studentbos övriga uthyrningsregler.

Registrera dig hos andra bostadsbolag

Du hittar en lång lista på privata bostadsbolag under Bostadslänkar och ännu fler bolag finns på kommunernas hemsidor (vilka finns länkade under Bostadslänkar). De har i regel inget kösystem utan väljer sina hyresgäster efter sökandes behov, ekonomi osv. Dessa kan vara ovärderliga om du har ett lågt antal köpoäng hos andra bolag. Notera dock att privata bostadsbolag i regel har färre bostäder i sitt bestånd och därmed har färre lediga bostäder än de kommunala.

Leta efter inackorderingsrum och andrahandslägenheter

Vi rekommenderar särskilt vår annonsdatabas och Blocket. Här finns annonser för rum som inneboende, andrahandskontrakt och liknande. Var försiktig och se upp för bedragare, läs vår guide under Bli inte lurad!

Bo tillsammans med andra

Det kan periodvis vara svårt att få tag i korridorsrum, ettor och tvåor då dessa är mycket populära. Att bo som inneboende i en större lägenhet kan därför vara ett alternativ. Dessutom är det oftast billigare och roligare än att bo själv! Du kan antingen söka lediga rum på KOMBO, Blocket samt på botillsammans.

Större lägenheter är i regel mycket enklare att få så ett tips är att ta en större lägenhet och sedan själv annonsera efter inneboende. Viktigt vid uthyrning till inneboende är att ta en skälig hyra samt att vara tydlig med vilka villkor som gäller i ett hyreskontrakt. Lämpliga mallar kan du hitta här. Ha alltid allting i skrift, även om det är en kompis som flyttar in.

Hem & Hyras artikel och vår hyresjuridiska guide kan du hitta fler tips om du själv vill hyra ut till inneboende. 

 

Tänk på

  • Det kan vara lättare att hitta boende på någon av de mindre orterna runt Linköping eller i Norrköping och pendla, i alla fall ett tag. Till Norrköping går Campusbussen, som är gratis för studenter. Läs mer under Pendling. Läs också Wenjias berättelse om hur det är att bo i ett inackorderingsrum i Ljungsbro.
  • Boka gärna boende på vandrarhem eller hotell ett par dagar i början om du inte hittat någonstans att bo, det är ofta lättare att hitta något när du väl kommit hit.
  • I början av höstterminen arrangerar vi nödboende om du inte har någonstans att sova när du kommer hit. Det är mycket enkelt med tältsängar i en lägenhet som delas med flera andra studenter.
  • Har du möjlighet är en bostadsrätt ett alternativ till att hyra en bostad. Hemnet är en bra samlingsplats för bostäder till salu.
  • Situationen är som värst de första månaderna på hösten, sedan blir det mycket bättre. På våren står det korridorrum tomma som ingen vill hyra.
  • Hos Stångåstaden eller Hyresbostäder kommer du inte att få bostad förrän du köat i några år MEN ställ dig ändå i deras köer. De är guldvärda att ha inför framtiden ifall du vill eller måste flytta(du får bo i studentbostad i högst 5 år), de kostar ingenting.
  • Under sommaren innan antagningsbeskeden kommit brukar efterfrågan på lägenheter och inackorderingsrum vara lite lägre. Om du är riktigt säker på att bli antagen (t.ex. om du vet att snittet för antagning till ditt program varit lägre än ditt snitt under flera år) samt har den ekonomiska möjligheten kan det vara en bra ide att söka bostad till juli eller augusti. Utan antagningsbesked kommer du inte kunna söka just studentbostad men du kan hitta lägenheter, kollektiv och inackorderingsrum på exempelvis Blocket. Vanliga lägenheter (alltså, inte studentlägenheter) hittar du under Bostadslänkar.  Det kan verka dyrt med med en extra månadshyra men är sannolikt billigare än hotel eller vandrarhem. Det kan även dröja till efter terminstarten innan du får något. 
  • Det kommer att ordna sig! Vi har aldrig hört talas om att någon student tvingats avbryta sina studier pga bostadsläget. Vid något enstaka fall då det varit akutläge för någon har vi letat upp en lösning. Det kanske blir något tillfälligt i början men det kommer att lösa sig. Kom hit! :)

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?