Hyresjuridik

KOMBO tillhandahåller juridisk information både för för dig som är hyresgäst och för dig som är hyresvärd. Vi har försökt få med det viktigaste, men har du ytterligare frågor så är du välkommen att kontakta oss på KOMBO.

Tänk på att vi bara kan bidra med råd, inte fullständigt beslutsunderlag. Det innebär inte att rådgivningen inte kommer att genomföras med största noggrannhet - tvärtom kommer vi att göra vårt bästa för att hjälpa dig. Vi har dock inga möjligheter att företräda någon i domstol, mot myndighet eller liknande. 

Det regelverk som främst är aktuellt vid uthyrning av bostad är hyreslagen, alltså kapitel 12 i Jordabalken. Är du nyfiken och själv vill läsa på, kan du hitta lagtexten här.

För uthyrning av egen, ägd bostad, t.ex. villa, ägarlägenhet eller bostadsrätt gäller i vissa fall lagen om uthyrning av egen bostad, också kallad privatuthyrningslagen. Lagtexten kan du hitta här.

För att underlätta har vi skapat en sammanfattning.som rör hyresgästens skyldigheter och rättigheter, hyresvärden skyldig och rättigheter, uppsägningstid, besittningsskydd, betalning av hyra, hyra i andrahand, överlåta bostad, bostadsbyte, störande granne, rätt till reparationer, rivning och större ombyggnad samt besiktning av hyreslägenhet. Läs gärna den och kontakta oss om du har några frågor. 

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?