Bostadsområden

Bostadsområden i Linköping

Nedan presenteras ett flertal bostadsområden i Linköping, både de områden som många studenter bor i men även några bostadsområden som fler borde få upp ögonen för ifall de vill ha ett billigt boende nära campus. 

Berga

Berga ligger i södra Linköping och det tar ungefär 15 minuter med cykel att komma till Campus Valla. För att komma till centrala Linköping tar det dig knappa 15 minuter på natursköna cykelbanor. I området finns det en skulpturpark och en del grönområden. Det finns inga studentbostäder i området men man kan hitta billiga lägenheter i det lugna området Berga.

Vallastaden

Väster om Linköpings stadskärna så ligger Vallastaden, det är en utav Sveriges mest innovativa stadsdelar. Det finns över 1000 bostäder, däribland studentlägenheter, hyresrätter och bostadsrätter. Det ligger med gångavstånd till Campus Valla, och har närhet till grönområden och affärer. I området så finns restauranger och parker. 

Ekkällan

Området för dig som vill bo nära Campus US är Ekkällan. Du bor oftast bara något kvarter bort från Universitetssjukhuset och du har även nära till Campus Valla, en cykeltur bör inte ta mer än 20 minuter. Om du inte vill använda dig av de butiker som finns i området har du stadskärnan endast 10 minuter bort.

Gottfridsberg

I Gottfridsberg ligger de två studentbostadsområdena Flamman och Fjärilen. Fjärilen är ett fyravåningshus som ligger ett stenkast från centrum. Det tar ungefär 15 minuter att cykla till Campus Valla och Campus US och ungefär samma avstånd är det om man istället bor på Flamman. Fjärilen har en bastu och gemensamhetsutrymmen medan Flamman har en pub och en bastu. Det är FR Flamman som sköter puben och det är även borådet du som bor där kan vända dig till när du har frågor angående ditt boende. Gottfridsberg ligger nära Rydsskogen vilket är en uppskattad skog för rekreation och motion.

Lambohov

Fem minuters cykelväg till Campus Valla och 15 minuters cykelväg till Campus US ligger Lambohov. För att komma till centrum behöver du cykla sex kilometer men Lambohov har ett eget litet centrum med livsmedelsaffär, apotek, restaurang med mera. Det finns bastu och gemensamhetslokaler som du bokar hos Studentbostäder. Det som kännetecknar området är att det är lugnt och att de flesta hus har en gårdsplan som delas med de andra tvåvåningshusen runt planen.

Ramshäll

En relativt centralt belägen stadsdel är Ramshäll. Det är 5 minuters cykeltur till både centrum och Campus US och om du ska bege dig till Campus Valla får du beräkna att det tar ungefär 20 minuter. Det finns inga studentbostäder i området men där kan du istället finna billiga lägenheter nära till de mesta du behöver i Linköping. Till exempel har du Berga Hage som är ett stort rekreationsområde.

Skäggetorp

I Skäggetorp finns det ett centrum med det mesta man kan behöva och om man vill komma ned till stadskärnan tar det med cykel 15 minuter och till Campus Valla tar det ungefär 25 minuter. Ett av Sveriges största köpcentrum finns beläget bara några minuters cykeltur från Skäggetorp. Många av de hus som finns i området kom till under miljonprogrammet. I området finns det bollplaner och inte långt därifrån finns Rydsskogen som är uppskattat av motionärer. Det finns inga studentbostäder i området men till exempel Graflunds och Willhem har lägenheter i Skäggetorp.

Tannefors

Om du vill bo nära Stångån och kunna gå till centrum kan Tannefors vara något för dig. Det tar dig 10 minuter att cykla till Campus US och 25 minuter att cykla till Campus Valla. Inte långt ifrån har du även Linköpings resecentrum. Det finns en fotbollslag i området och du har några minuters cykeltur till simhallen och Tinnerbäcksbadet som är en konstgjord sjö som är öppen på somrarna.

Östra Valla

I Östra Valla ligger både det område som kallas för Irrblosset och T1. De är båda moderna områden och ligger mellan centrum och Campus Valla. Det tar fem minuter till Campus Valla och tio minuter till centrum och Campus US. Om du inte vill ta dig ned till centrum finns det närbutiker att tillgå. I både Irrblosset och T1 finns bastu och även en cykelplats till varje lägenhet. I direkt anslutning till Irrblosset har du Vallaskogen där det finns möjlighet att springa. FR Irrblosset är boendeföreningen för de boende i Irrblosset och de har hand om utlåningsverksamhet, gymmet och mysrummet i området. Det finns även grillplatser, volleybollplan och bouleplan i området. Mellan T1 och Irrblosset har du VilleValla Pub som också är väl värt ett besök.

Ryd

Ryd är det största bostadsområdet för studenter i Linköping. Det tar endast fem till tio minuter att cykla till Campus Valla från hemmet och för att komma ned till centrum kan du ta bussen eller cykla, som då tar ungefär 15 minuter. Rydsskogen är populär för dem som vill ut och springa där den längsta slingan är en halv mil lång. Det finns även ordninggjort för frisbeegolf och ett flertal grillplatser i skogen. I Ryds Centrum har du livsmedelsbutik, restauranger och servicebutiker. Runt om i bostadsområdet finns grillplatser, ett flertal bastustugor och pingisrum. I Ryd finns den studentdrivna puben [hg], öppen för alla studenter. FR Ryd är borådet i Ryd som står till tjänst med en cykelverkstad, utlåningsverksamhet och biljardrum, det är även de som sköter om områdets tennisplaner och volleybollplaner. Det finns även ett litet privat gym i området och en bouleplan.

Studentbostadsområden i Norrköping

I Norrköping är fastigheterna med bostäder för studenter mer utspritt vilket medför att vi här nedan presenterar fastigheterna istället för områdena. Du kan också hitta mer information på Studentbos hemsida.

Assessorn

Fastigheten ligger på Eknäsgatan 5 i bostadsområdet Klingsberg. Det är femton minuters promenad till både centrum och Campus. Vrinneviskogen finns en halv kilometer bort och du har matbutik med mera i närcentrumet Såpkullen. Det finns även bastu och grillplats i trädgården som kan utnyttjas av de boende. Engagera dig gärna i borådet BR Assessorn!

Bryggeriet

På Garvaregatan 10 ligger fastigheten Bryggeriet på som du hittar mellan Campus och centrum. Du har en halv kilometer till Campus och ungefär lika långt till centrum. Fastigheten renoverades senast 1997. 

Dalkarlen

Fastigheten ligger på S:t Persgatan/ Kvarngatan som är en halv kilometer från Campus. Det är även gångavstånd till allsköns service. På innegården finns det även en grillplats som de boende kan utnyttja.

Gripen

Fastigheten Gripen ligger på Gamla Rådstugugatan 28 och ligger vackert mitt i centrum med Motala ströms vatten precis nedanför. Du har endast 4 minuters promenad till Campus. Gården gjordes om senast år 2007. Borådet Gripen finns att engagera sig i om man vill.

Klockan

Klockan är precis nybyggt på Nygatan med inflyttning i augusti 2015. Huset ligger mycket centralt och du har nära till allt. Tänk på att el och vatten inte ingår i hyran utan tillkommer efter förbrukning.

Konstantinopel

Konstantinopel ligger på Skomakaregatan 9 och stod klart så sent som 2003. Du har nära till det mesta, även Campus som du har gångavstånd till. Fast du bor mitt i smeten behöver du inte bry dig om buller för huset har bra ljudisolering. Du har även tillgång till bastu och en grillplats på innergården. 

Marielund

Marielund ligger intill Norra promenaden på Bergslagsgatan och det tar dig åtta minuter att gå till Campus. Detta boende kan vara något för dig som vill ha lite blandade grannar för här bor även icke-studenter.

Markattan

Markattan ligger på Drottninggatan och Skolgatan. Fastigheten är från 1862 men de två översta våningarna, som är studentlägenheter, byggdes så sent som 2002. Du bor centralt och har endast fyra minuters promenad till Campus. Om du inte känner för att gå kan du ta spårvagnen som du ser utanför fönstret på Drottninggatan. På andra sidan Drottninggatan finns S:t Olai-parken och du har även nära till Strömsparkens promenadstråk.

Norrtull

På Kungsgatan 3, 5 och 7 finner du Norrtull. Du har nära till allsköns affärer och servicebutiker och om du vill komma lite längre bort kan du ta spårvagnen eller bussen som båda stannar på gatan. Dock behövs det inte ofta med tanke på att du har Norra promenaden precis intill och endast femhundra meter till Campus.

Pelikanen

Pelikanen ligger på Knäppingsborgsgatan 7 som ligger i centrum. Utanför fönstret ser du spårvagnarna åka förbi, du har nära till all slags service, park och en kyrka. Det tar ca 5 minuter att gå till campus och 5 till Norrköpngs resecentum. 

Täppan

På Bredgatan 46 hittar du fastigheten Täppan. Det är ett gammalt hus från 1903 men renoverades år 1997. Som granne har du Campus Norrköping och Kåkenhus. Bara hundra meter bort har du även butiker, restauranger och andra servicebutiker. Nere på gården har du en grillplats som du kan använda och om du vill finna vatten har du Strömmen en liten bit bort. Studentbos kontor finns på bottenvåningen.

Vattentornet

Fastigheten Vattentornet ligger som det låter i ett gammalt vattentorn på Lennings gata 2. Du har utsikt över hela staden och det tar dig bara 7 minuter att gå till Campus. BR Vattentornet är din boendeförening i huset och de har en pub som är till för studenter på bottenvåningen.

Kopparhusen

Kopparhusen innehåller både studentlägenheter och vanliga lägenheter. Kvarteret knyter ihop industrilandskapet med Linköpings Universitet och den övriga stadskärnan, och ligger bara ett stenkast från Motala Ström och fotbollsarenan. City ligger en kort promenad bort och Kopparhusen ligger intill affärer och restauranger. 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?