Tips för den som vill hyra ut ett rum

 

Oavsett om du ska hyra ut för första gången eller om du är gammal i gamet bör du fundera ut vilka regler du vill ska gälla. På så sätt kan du och din hyresgäst undvika eventuella konflikter i framtiden. Dessa bör klargöras innan ett kontrakt skrivs på - de får gärna finnas skriftligt också, muntliga avtal är förvisso giltiga men är i regel svåra att bevisa.

 

Viktigt att komma ihåg är att när regler är satta och ett kontrakt påskrivet av både dig och din hyresgäst så kan de inte ändras utan den andres godkännande. Om du eller hyresgästen ber om att få förhandla om en del i kontraktet går det naturligtvis bra men ingen av er kan kräva att den önskade förändringen genomförs. Så tänk efter innan så kommer upplevelsen bli så mycket smidigare och trevligare för er båda.

 

Några saker som bör funderas på är:

 

Städning & sopor - Just städning kan lätt leda till en konflikt så tydliggör regler för det tidigt. Tänk på hur ni ska fördela städning av de allmänna utrymmena som kök, vardagsrum och badrum - vem som gör vad och hur ofta. Inkludera hur ni gör med sophanteringen.

Var också konsekvent, trivs du själv med att ha det lite stökigt så kräv inte att hyresgästen ska städa/plocka undan pedantiskt. Oavsett om du vill ha det kliniskt rent eller ser dammråttorna som husdjur så bör du låta en potentiell inneboende veta vad denne kan vänta sig. 

 

Köksutrymme/utrustning - Hur stor del av kyl, frys, skåp etc får hyresgästen nyttja för egen mat/utrustning? Får hen använda dina kastruller, porslin etc eller ska hen använda egna?

 

Gäster - Får hyresgästen ta hem en kompis eller flera och isåfall, några timmar eller över natten/helgen? Ska de bara vistas i hyresgästens rum eller får de bruka de gemensamma ytorna?

 

Rökfri gäst - Får en hyresgäst vara rökare och om nej, kan det ändå vara ok om personen röker utomhus/på balkong/i trädgården men aldrig inomhus?

 

Egen hemförsäkring? - I regel är det att rekommendera att den inneboende har sin egen

hemförsäkring men det är inte något som är ett krav lagligt sett. Rummet som hyrs ut räknas som en egen bostad och kommer därför inte täckas av din hemförsäkring om något skulle hända i det. Du behöver därför ta ställning till om en hyresgäst måste skaffa en egen hemförsäkring eller om det är ok om denne inte har någon.

 

Betalning av hyra - När ska den senast betalas? Ska den betalas till hyresvärdens konto eller är kontanter ok? Oavsett betalsätt måste du kunna erbjuda kvitto på att en betalning är gjord ifall hyresgästen önskar det.

 

Inventering av möbler - Om möbler ingår i hyran bör en inventering av dessa göras. Skick på möblerna kan gärna dokumenteras med bilder. På så sätt är din inneboende skyddad mot falska anklagelser om förstörda/onormalt slitna saker och du riskerar inte att få några saker förstörda utan att kunna kräva ersättning. Både du och hyresgästen ska ha en kopia.

 

Andra tips/bra att veta

Hyran måste vara rimlig.

Hyran och övriga kostnader såsom el, wifi etc måste vara proportionellt till de faktiska kostnader som du har för respektive tjänst. Om hyran sätts för högt så kan du bli återbetalningsskyldig. Se vår guide för hur du räknar ut en rimlig hyra.

Du behöver inte hyresvärdens tilstånd för att ha inneboende.

Till skillnad från andrahandsuthyrning så behöver du inget tillstånd från din egen hyresvärd för att få ha en inneboende. Detta gäller även för bostadsrättsföreningar.

Att ha inneboende kan påverka eventuella bostadsbidrag.

Eftersom dina utgifter blir lägre då du har en inneboende som betalar en del av hyran finns det risk för att ett eventuellt bostadsbidrag sänks. Kolla därför med Försäkringskassan om du har eller planerar att ha en inneboende.

Vill du kunna umgås eller ska ni hålla er på er kant?

Vissa vill bara ha en inneboende för att lätta på sin hyreskostnad medan andra gärna vill ha mer umgänge med den inneboende. Undvik personlighetskrockar genom att klargöra hur du önskar ha det från början.

"Klicka" med din hyresgäst.

Det är aldrig fel att ha lite personkemi med din hyresgäst, oavsett hur mycket eller lite du önskar umgås med denne. Ni kommer trots allt att dela bostad med (i de flesta fall) delat kök och vardagsrum. Finns det inget kemi alls er emellan kan boendet bli väldigt stelt och obekvämt fastän ni båda må vara trevliga och respektfulla mot varandra.

 

 

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?